Jaunumi

12/11/2020
Ivars Slokenbergs un Egils Siliņš LNOĢ kabinetā Beletāžas zālē paraksta sadarbības līgumu. FOTO: Jānis  Ķeris
Ivars Slokenbergs un Egils Siliņš LNOĢ kabinetā Beletāžas zālē paraksta sadarbības līgumu. FOTO: Jānis Ķeris

Ar gaišu skatu raugāmies nākotnē! 

Šodien, 11. decembrī Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš un Latvijas Nacionālās operas ģildes ASV prezidents Ivars Slokenbergs parakstīja nodomu protokolu par sadarbību - LNO Ģilde ASV kļūst par Jāņa Kalniņa operas "Hamlets" jauniestudējuma patronu. Uzvedums, ko veido režisore Kristīna Vuss, scenogrāfs Andris Eglītis un kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, pirmizrādi piedzīvos 2022. gada janvārī. Jāņa Kalniņa "Hamlets" ir viena no visu laiku meistarīgākajām latviešu autoru sakomponētajām operām, tās pirmiestudējums Latvijas Nacionālajā operā notika 1936. gadā. "Mēs esam ļoti pateicīgi un augstu vērtējam Latvijas Nacionālās operas Ģildes ASV sniegto atbalstu, kas ļāvis īstenot skaistus uzvedumus uz mūsu skatuves. Pēdējos gados orķestra skanējums kļuvis bagātīgāks, pateicoties Ģildes dāsnajiem ziedojumiem. Tagad Ģildes atbalsts ļaus Rīgas operā atdzimt nepelnīti aizmirstajam Jāņa Kalniņa meistardarbam - operai "Hamlets"!" saka Egils Siliņš.

LNOĢ valdes sēde

Kas to teica, kas runāja,
Ka Ģildes valde nakti guļ:
Dienu lielus plānus kala,
Nakti gaŗas sēdes tur.

Katrs vārds atbilst patiesībai - Latvijas Nacionālās operas ģildes valdei dienas paiet lielā projekta plānošanā, un tikai naktis atliek sēdēm. Lai vairums varētu piedalīties, noturējām valdes sēdi divos naktī pēc Latvijas laika. Ņujorkiešiem saule vēl nebija norietējusi, bet tiem valdes locekļiem, kuri patreiz ir Rīgā, prasīja mazliet vairāk piepūles turot acis vaļā līdz sēdes sākumam. Un bija to vērts, jo visi esam iedvesmojušies un aizdegušies ar jauno projektu - atbalstīt latviešu operas šedevra iestudēšanu Latvijas Nacionālajā operā. Jāņa Kalniņa opera "Hamlets" ir meistardarbs pasaulei, kurš ar Ģildes un tās atbalstītāju devumu pirmo reizi pēc Otrā pasaules kaŗa jaunā un dinamiskā iestudējumā atdzims uz Baltā nama skatuves 2022. gada sākumā.

Pašmāju dārgumi un svešzemju pērles Rīgas Opernamā

Ligitas Kovtunas intervija ar LNOB valdes priekšsēdi Egilu Siliņu.

Atbalstu Hamleta iestudējumam ir apliecinājusi arī Ņujorkas operas ģilde. Atminēsimies, ka Bruno Skultes Vilkaču mantiniece 2011. gadā varēja notikt, tikai pateicoties šai organizācijai. Varu iedomāties, cik gandarīti par Jāņa Kalniņa operas iestudējumu ir, piemēram, mūsu, latviešu, mūzikas vēstneši pasaulē Dace Aperāne un Andrejs Jansons, kuŗš allaž piesauc čechu piemēru - ik nedēļu Prāgā skan kāda viņu nacionālā opera...

Mēs tiešām esam bezgala priecīgi un pateicīgi par šo solīto atbalstu. Un atceramies arī, ka kopš "Vilkaču mantinieces" iestudējuma esam turpinājuši saņemt Ņujorkas latviešu atbalstu, piemēram, iegādājoties mūzikas instrumentus Operas orķestrim. Mūsu sadarbība neapšaubāmi stiprinās ne vien LNO saikni ar Ģildi, bet ar visu ārzemju latviešu sabiedrību, kas vienmēr, visos laikos ir bijusi liels atbalsts kultūrai. Runājot par latviešu oriģināloperas likteni, protams, esam domājuši, arī uzrunājuši mūsu komponistus ar aicinājumu radīt jaundarbus. Bet jāsaprot, ka jauna opera top ne ātrāk kā pāris gados. Un tam ir vajadzīgs atbalsts - stipendijas, Kultūrkapitāla fonda vai Kultūras ministrijas piešķīrumi, jo operu neraksta "no darba brīvajā laikā". "Nestrādās" arī tāds libretu konkurss, kā aizvadītā gadsimta sākumā - ir citi laiki un citas temas. Komponistam jāuzrunā libretists, un abu saiknei ir jābalstās pārdomātā nepieciešamībā.

Pilnu interviju lasiet šeit